Må man fremvise fotografier af private arkivalier (f.eks. breve og dagbøger)?
En spørger havde en foredragsvirksomhed. I den forbindelse fremviste han indimellem private arkivalier, som han havde affotograferet. Det drejede sig eksempelvis om breve og dagbøger. Spørgeren ville derfor gerne vide, om dette var i strid med ophavsretsloven, eller om det var bedre, at han lånte arkivalierne og fremviste dem.

UBVA svarede, at både eksemplarfremstilling (affotografering) og eksemplarvisning som udgangspunkt kræver samtykke fra ophavsmanden. Det betyder, at anses arkivalierne som værker – hvilket normalt er tilfælde for breve og dagbøger – kræver det samtykke fra ophavsmanden, hvis disse skal affotograferes og vises i forbindelse med foredragsvirksomheden. Det samme gælder visning af selve eksemplaret.

Ophavsretsloven rummer som udgangspunkt ingen særstilling for værker, som befinder sig i offentlige arkiver ol. – udover at arkivet kan fremvise værkerne for sine brugere.

UBVA anbefalede derfor, at spørgeren indhentede samtykke fra ophavsmanden til de værker, som han fremviste, medmindre ophavsretten til værkerne var udløbet.

Besvaret d. Ukendt
AC Sagsnummer: S-2024-568

Print