Kan en fotograf, som er bestilt til et arrangement, råde over de billeder, fotografen optager i forbindelse med arrangementet?.
En spørger ville gerne vide, om en fotograf bestilt til et arrangement kunne råde over de billeder, som fotografen havde optaget i forbindelse med arrangementet.

UBVA svarede, at fotografens adgang til at råde over billederne var begrænset af reglerne fra tre retsområder. Det drejede sig om (1) ophavsret, (2) personlighedsret og persondataret samt (3) aftaleret.

For så vidt angår ophavsretten forklarede UBVA, at fotografen som udgangspunkt frit kan råde over de billeder, som fotografen har skabt og dermed er ophavsmand til. Det gjaldt dog ikke egentlige portrætbilleder, som fotografen kun kunne råde over efter aftale med bestilleren.

Omkring personlighedsret og persondataret henviste UBVA til Datatilsynets vejledning om brug af billeder, hvor der er personer afbilledet. En afbilledet person er som udgangspunkt beskyttet mod at blive anvendt i reklamer og andre krænkende sammenhænge uden samtykke. Fotografen kunne derfor ikke anvende billederne til sådanne formål og anden brug i strid med Datatilsynets retningslinjer.

UBVA oplyste – med henvisning til aftaleretten – at den person, som bestiller en fotograf, kan indgå en aftale med fotografen omkring dennes adgang til at bruge billederne efterfølgende. På den måde var det muligt at indskrænke fotografens råderet gennem aftale, hvis det var ønskeligt.

Besvaret d. Ukendt
AC Sagsnummer: S-2024-385

Print