Kan en ph.d.-studerende uden videre udgive sin ph.d.-afhandling på et forlag, hvis afhandlingen indeholder artikler og boguddrag, som tidligere er udgivet på andre forlag?
En ph.d.-studerende, der skulle udgive en revideret udgave af sin ph.d.-afhandling på et forlag, spurgte UBVA, om det kunne give anledning til ophavsretlige problemer i forhold til de forlag, hvor han tidligere havde fået udgivet artikler og boguddrag, som indgik i ph.d.-afhandlingen.

UBVA vejledte om, at når man som ophavsmand får noget trykt på et forlag, f.eks. en bog, et bogkapitel eller en artikel, vil man typisk give forlaget en juridisk eneret til at bringe det. Det kommer an på, hvad der står i aftalen med forlaget. Hvis ikke man har en udtrykkelig aftale, vil der tit være en juridisk formodning for, at forlaget får en eneret. Man er så afskåret fra at offentliggøre stoffet igen, og hvis man gør det, kan forlaget skride juridisk ind, ikke alene i forhold til én selv, men også i forhold til det forlag, hvor man får stoffet bragt anden gang. Det kan udløse forbud og erstatningskrav mv. UBVA opfordrede derfor den ph.d.-studerende til ikke at udgive ph.d.-afhandlingen, før han havde fået klaret tingene i forhold til de forlag, der tidligere havde udgivet de artikler mv., som nu skulle indgå i afhandlingen.

Besvaret d. 30-08-2015
AC Sagsnummer: 2015-547

Print