Må et pladeselskab genbruge grafik fra coveret til en grammofonplade (LP) på et cd-cover og i den forbindelse ændre grafikken, hvis det kun har aftale om gengivelse på LP-coveret?
Nej. Aftaler skal fortolkes indskrænkende til fordel for ophavsmanden.

I den sag, UBVA behandlede, havde en grafiker frembragt grafisk materiale til en LP. Pladeselskabet, der havde udgivet LP’en, udgav flere år senere LP’en som CD. Materialet, der fulgte med LP’en, var i den forbindelse blevet ændret væsentligt i det materiale, der fulgte med CD’en. Blandt andet var sangteksterne i LP-versionen oprindeligt håndskrevne. På CD-versionen var de derimod maskinskrevne. Derudover var der sket ændringer af, hvilke fotografier, der var brugt ud for de enkelte sange.

UBVA vurderede at grafikeren havde ophavsret til det grafiske materiale lavet til LP’en. Ophavsretten indebærer bl.a., at andre ikke uden ophavsmandens tilladelse må ændre værket. Derudover har ophavsmanden eneret til at fremstille eksemplarer af værket og til efterfølgende at sprede dem.

Grafikeren havde overdraget den del af ophavsretten, der gik ud på at bruge grafikken på LP’er. Han havde derimod ikke overdraget den del, der gik ud på at bruge grafikken på CD’er. Det var derfor en krænkelse, at selskabet havde brugt genbrugt grafikken på CD-udgivelsen.

Overdragelse af hele eller dele af ophavsretten betyder ikke, at man må ændre værket, medmindre det er særskilt aftalt eller sædvanligt eller åbenbart forudsat. Grafikeren havde ikke givet tilladelse til at ændre grafikken, og UBVA vurderede ikke, at det var sædvanligt eller åbenbart forudsat at kunne gøre det. Det var derfor også en krænkelse, at selskabet havde ændret grafikken i forbindelse med CD-udgivelsen.


Besvaret d. 13-01-2006
AC Sagsnummer: 200501001

Print